Ανθρώπινο
Δυναμικό

Μέλη ΔΕΠ

Apostolos-Ballas

Απόστολος Μπάλλας

Ο Απόστολος Μπάλλας έλαβε το 1986 το πτυχίο του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη συνέχεια το MSc in Accounting and Finance στη London School of Economics (LSE). Το 1991 έλαβε το διδακτορικό του στη London Business School (LBS). Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής ήταν η αποτίμηση επιχειρήσεων με τη χρήση λογιστικών δεδομένων.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο ALBA. Τη χρονική περίοδο 2006-2011 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Λογιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ΟΠΑ διδάσκει ως Καθηγητής σε προπτυχιακό επίπεδο Χρηματοοικονομική Λογιστική, Λογιστική Κόστους κι Ελεγκτική, ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο Χρηματοοικονομική Λογιστική, Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων, Διοικητική Λογιστική κι Ελεγκτική.

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε θέματα της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, ιστορίας της λογιστικής, χρηματοοικονομικής λογιστικής σε γνωστά διεθνή περιοδικά. Επιπλέον είναι μέλος του Editorial Board του European Accounting Review κι έχει διατελέσει κριτής σε κριτής ερευνητικών δοκιμίων σε αντίστοιχα περιοδικά.

Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην οικονομική ανάλυση της αγοράς ελεγκτικών υπηρεσιών, τα συστήματα ελέγχου διοίκησης και τη λογιστική του δημοσίου τομέα. Ο κ. Μπάλλας έχει διατελέσει σύμβουλος ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων ενώ πρόσφατα ήταν μέλος της ομάδας έργου τεχνικής υποστήριξης για Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αποστόλης Φιλιππόπουλος

Ο Αποστόλης Φιλιππόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και στο Birkbeck College, University of London. Από το 1989 μέχρι και το 1996 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Essex. Έχει επίσης υπάρξει επισκέπτης καθηγητής, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια Bern και Glasgow. Είναι ερευνητικός εταίρος του CESifo στο Μόναχο. H έρευνά του επικεντρώνεται στη Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική με περίπου 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης επιμεληθεί το βιβλίο Public Sector Economics and the Need for Reforms που εκδόθηκε από το MIT Press και το CESifo.

  • e-mail: aphil@aueb.gr
  • Διεύθυνση Γραφείου: Πτέρυγα Derigny, 4ος Όροφος
  • Τηλέφωνο: +30 210 – 8203 357
  • Ώρες Γραφείου: Τετάρτη, 13:00 – 15:00
Panos Hatzipanayotou

Πάνος Χατζηπαναγιώτου

Ο Πάνος Χατζηπαναγιώτου είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Πτυχίο στα Οικονομικά από την Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) τον Ιούνιο του 1979 και Μεταπτυχιακό (ΜΑ) και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το SUNY, at Stony Brook τον Δεκέμβριο του 1981 και τον Μάιο του 1985, αντίστοιχα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στα ακόλουθα: Διεθνές Εμπόριο, Θεωρία και Πολιτική: Διεθνής Κινητικότητα Παραγωγικών Συντελεστών; Άριστη Εμπορική Πολιτική υπό Μεταβαλλόμενες Ποσότητες Παραγωγικών Συντελεστών και Εμπορικών Περιορισμών, Έμμεσες Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Εμπόριο, Φόροι Διεθνούς Εμπορίου και Εισοδήματος και Προσφορά Δημοσίων Αγαθών, Προτιμησιακές Εμπορικές Ενώσεις, Διεθνής Βοήθεια, Διεθνές Εμπόριο και Περιβάλλον.

Vana Kalogeraki

Βάνα Καλογεράκη

Η Δρ. Καλογεράκη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει Αναπληρώτρια (Associate Professor with tenure) και Επίκουρη Καθηγήτρια (Assistant Professor) στο Department of Computer Science and Engineering, University of California, Riverside και Ερευνήτρια (Research Scientist) στο Hewlett-Packard Laboratories, Palo Alto, CA, Distributed Computing Group. Έχει πάρει το Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.), Electrical and Computer Engineering, University of California, Santa Barbara και το Mεταπτυχιακό Δίπλωμα και Πτυχίο από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η Δρ. Καλογεράκη δουλεύει στην περιοχή των κατανεμημένων συστημάτων, συστημάτων μεγάλων δεδομένων, πραγματικού χρόνου, συστημάτων νέφους, ανθρωποκεντρικών συστημάτων, διαχείριση πόρων και σφαλμάτων για περισσότερα από 25 χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα με τους φοιτητές και συναδέλφους της. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία περιοδικά (IEEE TPDS, ACM TOS, IEEE TKDE, ACM TOSN, JSS, ISJ, with average impact factor 3) και κορυφαία συνέδρια στην ερευνητική της περιοχή (ICDCS, BigData, RTSS, DSN, IPDPS, VLDB, Middleware, MDM), και έχει συντελέσει στην συγγραφή του OMG CORBA Dynamic Scheduling Standard). Έχει δημοσιεύσει 4 πατέντες. Οι δημοσιεύσεις της έχουν πάρει πολλές αναφορές.

Η Δρ. Καλογεράκη έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες σε συνέδρια PerFoT2018, MoVid2015, DNCMS 2012, SN2AE 2012, PETRA 2011, DBISP2P 2006, MLNS 2006 στις περιοχές των IoT, ανθρωποκεντρικών συστημάτων και λογισμικό αισθητήρων. Έχει βραβευτεί με Marie Curie Fellowship, 3 Best Paper Awards στα 11th ACM DEBS 2017, the 24th IEEE IPDPS 2009 και στο IEEE SAINT 2008, Best Technical Paper award στο ACM PETRA 2018, Best Student Paper Award στο IEEE/IPSJ SAINT 2011, IBM Best Student Paper Runner-up Award στο 15th IEEE MDM 2014, HP Research Award και UC Research Awards. Έχει επίσης πάρει Βραβείο στην Διδασκαλία για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
She has received an Award for Excellence in Teaching (academic year 2018-2019) from the Department of Informatics, Athens University of Economics and Business.

Η Δρ. Καλογεράκη έχει διευθύνει ή έχει συμμετάσχει σε 19 Ερευνητικά Έργα. Η ερευνητική της δουλειά υποστηρίζεται από ένα ERC Starting Independent Researcher (Consolidator) Grant, το European Union, joint EU/Greek "Aristeia" grant, joint EU/Greek "Thalis" grant, NSF and gifts από τη SUN και Nokia. Έχει εκτεταμένη υπηρεσία στην επιστημονική κοινότητα, έχει διατελέσει 12 φορές Program Chair, co-Chair ή General co-Chair, Editor σε τέσσερα journals και μέλος του Steering Committee συνεδρίων.

Οι φοιτητές της κατέχουν ακαδημαϊκές θέσεις στην Ευρώπη ή εργάζονται σε κορυφαία εργαστήρια βιομηχανίας και έρευνας.

  • e-mail: vana@aueb.gr
  • Διεύθυνση Γραφείου: Τροίας 2, Κιλόμου και Σπετσών, 5ος όροφος, Γραφείο 509
  • Τηλέφωνο: +30 210 – 8203 510
  • Ώρες Γραφείου: Δευτέρα, 11:00 – 13:00
DimitrisKarlis-e1725448756717

Δημήτρης Καρλής

Ο Δημήτρης Καρλής είναι Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει λάβει πτυχίο Στατιστικής το 1992 από το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ και διδακτορικό τίτλο στη Στατιστική από το ίδιο Τμήμα το 1999. Από τον Νοέμβρη του 2012 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα. Έχει δημοσιεύσει περίπου 80 άρθρα σε διεθνή περιοδικά στατιστικής με κριτές. Τα περιοδικά στα οποία έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν Journal of the Royal Statistical Society Series A, Statistics in Medicine, Statistics and Computing, και αρκετά άλλα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα υπολογιστικής στατιστικής και αλγορίθμων, ανάλυση πολυμεταβλητών διακριτών δεδομένων, μείξεις κατανομών, στατιστικά μοντέλα για εφαρμογές στον αθλητισμό, μοντελοποίησης εξαρτημένων δεδομένων με τη χρήση συναρτήσεων copulas και άλλα. Είναι Associate editor στα περιοδικά Metron journal, Communications in Statistics (Theory and Methods and Computation and Simulation) και IMA Journal of Management Mathematics και Stochastic Environmental Research and Risk Assessment, ενώ έχει κάνει referee σε περισσότερα από 185 άρθρα σε διάφορα περιοδικά στατιστικής και συναφών αντικειμένων. Είναι, επίσης, Editor του Biometrics Bulleting της IBS. Έχει επιβλέψει 4 ολοκληρωμένες διδακτορικές διατριβές, 18 διατριβές για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Στατιστικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται 1 διδακτορική διατριβή και 2 διατριβές Master. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια σε μερικά εκ των οποίων ως προσκεκλημένος ομιλητής. Είναι μέλος διάφορων ενώσεων σχετικές με την επιστήμη της Στατιστικής, όπως της American Statistical Society, εκλεγμένο μέλος του International Statistical Ιnstitute, μέλος της International Association of Statistical Computing, υπεύθυνος δημοσιότητας της Eastern Mediterranean Region of the International Biometrics Society, καθώς και μέλος του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου. Έχει, επίσης, εργασθεί σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την EUROSTAT για έργα σχετικά με official statistics.

  • e-mail: karlis@aueb.gr
  • Διεύθυνση Γραφείου: Τροίας 2, Κιλόμου και Σπετσών, 4ος όροφος, Γραφείο 409
  • Τηλέφωνο: +30 210 – 8203 920
  • Ώρες Γραφείου: Πέμπτη, 17:00 – 19:00
Dimitris Manolopoulos, Ph.D

Δημήτρης Μανωλόπουλος

Ο Δημήτρης Μανωλόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κάτοχος Μεταπυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (M.Sc.) στις Διεθνείς και Ευρωπαίκές Οικονομικές Σπουδές (Ο.Π.Α) και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D) από το University of Reading, UK. Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στις στρατηγικές επέκτασης των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων στην αγορά της Ελλάδας.

 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται κυρίως στο Διεθνές Μάνατζμεντ, στη Στρατηγική των Πολυεθνικών Επιχειρήσεων, και στην Οργάνωση και Διαχείριση Εταιρικών Πόρων. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων των εξής: ‘Journal of Business Ethics’, ‘International Business Review’, ‘International Journal of Human Resource Management’, ‘Journal of International Management’, ‘Management International Review’, ‘Multinational Business Review’, κα. Το άρθρο του ‘An Evaluation of Employee Motivation in the Extended Public Sector of Greece’ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Employee Relations, είχε επιλεχθεί από τον εκδοτικό οίκο Emerald σαν μία από τις καλύτερες μελέτες σε θέματα διοίκησης ανθρωπίνων πόρων το 2008.

 Έχει συγγράψει ένα βιβλίο αναφορικά με τις προκλήσεις τις διεθνοποιημένης επιχείρησης τον εικοστό πρώτο αιώνα, καθώς και μια μονογραφία αναφορικά με το οικοσύστημα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα. Πάνω από 40 εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία διεθνή συνέδρια (π.χ. Academy of International Business conference, European Academy of Management conference, British Academy of Management conference, Strategic Management Society conference), και έξι άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και βιβλία. Για τα δημοσιευμένο του έργο, ο Δρ. Μανωλόπουλος έχει λάβει έναν αξιόλογο αριθμό διεθνών ετεροαναφορών.

Είναι μέλος της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Διεθνών Επιχειρήσεων, της Βρετανικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και της Ακαδημίας Στρατηγικής Διοίκσης. Είναι κριτής άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, όπου και έχει βραβευτεί για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών του.

Εκτός από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ο Δρ. Μανωλόπουλος διδάσκει μαθήματα που άπτονται της Διοίκησης Διεθνών Επιχειρήσεων και των Θεωριών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ο.Π.Α. Για το διδακτικό του έργο έχει επανειλημμένα τιμηθεί με αριστεία διδασκαλίας από τα ακόλουθα μεταπτυχιακά προγράμματα: α) Διατμηματικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA πλήρους φοίτησης), β) Διατμηματικό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA μερικής φοίτησης), γ) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία (M.Sc. in Management Science and Technology μερικής φοίτησης).

Πριν την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο, είχε απασχοληθεί στην Planet Ernst & Young S.A. ως σύμβουλος επιχειρήσεων όπου του δόθηκε η ευκαρία να συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών και συμβουλευτικών έργων και μελετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για μεγάλους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, και για έξι χρόνια ως στέλεχος στρατηγικής και προγραμματισμού στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Έχει, επίσης, πραγματοποιήσει σεμινάρια στο χώρο της εταιρικής στρατηγικής, της διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων, καθώς και της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων.

markakis

Ευάγγελος Μαρκάκης

Ο Ευάγγελος Μαρκάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πληροφορική (2005) από το Georgia Institute of Technology, στις Η.Π.Α. και ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι "Algorithmic Aspects of Game Theory and Microeconomics". Μετέπειτα εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά (2005-2006) και στο ερευνητικό κέντρο Μαθηματικών και Πληροφορικής (CWI) στην Ολλανδία (2007-2008). Έχει επίσης διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής στο Stanford University, στις Η.Π.Α. κατά το εαρινό εξάμηνο του 2014. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τομή της Θεωρητικής Πληροφορικής και της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων, με έμφαση στη σχεδίαση και ανάλυση αλγορίθμων, στη μελέτη κινήτρων για τη σχεδίαση μηχανισμών, και σε εφαρμογές που αφορούν προβλήματα δίκαιης ανάθεσης αγαθών, την παιγνιο-θεωρητική μελέτη αλυσίδων καταχώρισης και τη μελέτη εκλογικών κανόνων. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχει υπάρξει και μέλος της επιτροπής διαχείρισης σε ευρωπαικά ακαδημαϊκά δίκτυα θεωρίας παιγνίων, και θεωρίας κοινωνικής επιλογής. Τέλος, από τον Φεβρουάριο του 2023, είναι ερευνητικός συνεργάτης στη Μονάδα Αρχιμήδης του ερευνητικού κέντρου Αθηνά.

45_p14.1_Moutos

Θωμάς Μούτος

O Θωμάς Μούτος είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Υπήρξε Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στη Διεθνή Οικονομική και Χρηματοδοτική και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Είναι επίσης Ερευνητικός Εταίρος του CESifo (Πανεπιστήμιο Μονάχου), και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Γλασκώβης, του Stirling, της Δρέσδης, της Φρανκφούρτης, και του Μονάχου. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν θέματα διεθνούς οικονομικής και μακροοικονομικής, και έχει δημοσιεύσει σε πολλά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και συγγράψει/εκδώσει βιβλία για τους εκδοτικούς οίκους Cambridge University Press, Elsevier, and The MIT Press. Έχει επίσης συντονίσει/συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών/συμβουλευτικών έργων για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και για διεθνείς οργανισμούς.

IP_nikolaou

Ιωάννης Νικολάου

Ο Δρ. Ιωάννης Νικολάου είναι Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, είναι αρχισυντάκτης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού International Journal of Selection & Assessment. Πριν ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία, απέκτησε επαγγελματική εμπειρία στις εταιρείες PricewaterhouseCoopers και Τράπεζα Eγνατία.

Έχει συγγράψει τα βιβλία Οργανωσιακή Ψυχολογία & Συμπεριφορά και Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού – Ελληνικές Περιπτωσιολογικές Μελέτες και έχει συνεπιμεληθεί, μαζί με την Janneke Oostrom, το βιβλίο Employee Recruitment, Selection, and Assessment. Contemporary Issues for Theory and Practice (Routledge/Psychology Press).

Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, όπως τα Applied Psychology: An International Review, European Journal of Work and Organizational Psychology, International Journal of Human Resources Management, Personnel Review, International Journal of Selection and Assessment, Personality & Individual Differences, Employee Relations, Stress & Health, Journal of Managerial Psychology, μεταξύ άλλων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην προσέλκυση, επιλογή και αξιολόγηση εργαζομένων, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, των serious games και της παιχνιδοποίησης.

Διατηρεί στενή συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο μέσω συμβουλευτικών έργων στον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (όπως GaiaOSE, PeopleCert, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Kantor, Attica Bank κ.ά.) και μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης στελεχών (ενδεικτικά: Menarini, Groupama, Metro, OTE Academy, Eurobank, Εθνική Ασφαλιστική, Misko-Barilla, Lion Hellas, Pfizer, SEAT, Infote, Δωδώνη, ΟΣΕ, Διαγνωστικό Κέντρο Μεταξά, Intracom, ΑΒ Βασιλόπουλος κ.ά.).

Είναι μέλος της Society for Industrial and Organizational Psychology, της European Association of Work and Organizational Psychology και της Society for Human Resource Management. Είναι συνιδρυτής του ευρωπαϊκού δικτύου ερευνητών στον τομέα της επιλογής προσωπικού (ENESER), έχει διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της European Association of Work and Organizational Psychology (2013–2017) και από το 2017 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανωσιακών Ψυχολόγων (ENOP). Είναι επίσης συνιδρυτής της ΜΚΟ Job-Pairs, που υποστηρίζει νέους αποφοίτους μέσω προγραμμάτων mentoring, και Chief Science Officer της Owiwi, μιας ελληνικής startup με εξειδίκευση στην παιχνιδοποιημένη αξιολόγηση.

  • e-mail: inikol@aueb.gr
  • Διεύθυνση Γραφείου: Ευελπίδων 47Α & Λευκάδως 33, 8ος Όροφος, Γραφείο 807
  • Τηλέφωνο: +30 210 – 8203 656
  • Ώρες Γραφείου: Τετάρτη, 15:00 – 17:00
xr:d:DAF_Sn3eGQs:9,j:4108830198775754486,t:24031211

Χαράλαμπος Σαριδάκης

Ο Χαράλαμπος Σαριδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ και Συμπεριφοράς Καταναλωτή στο τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, εκτελεί χρέη Associate Editor στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Business Research (ABS: 3-rated, Impact Factor: 11,3) και συγκεκριμένα στον ερευνητικό τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Επιχειρηματικής Ηθικής.

Για 12 χρόνια εργάστηκε ως Επίκουρος και μετέπειτα Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Leeds (Leeds University Business School) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε Διευθυντής Έρευνας στο τμήμα Μάρκετινγκ (2019-2022), αλλά και Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «MA Advertising & Marketing» (2017-2019) του Πανεπιστημίου Leeds. Στο παρελθόν, είχε επίσης απασχοληθεί ως Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο ALARM και στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απέκτησε και το διδακτορικό του στο Μάρκετινγκ. Ο Δρ Σαριδάκης είναι επίσης κάτοχος MSc in Advanced Marketing Management, με διάκριση, από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο και πτυχίου από το τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε τομείς της συμπεριφοράς του καταναλωτή, του εμπειρικού προσδιορισμού των καταναλωτικών προτιμήσεων και των διακριτών επιλογών, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς και στην αναλυτική μάρκετινγκ και στις προηγμένες ποσοτικές μεθόδους έρευνας. Η έρευνά του επίσης μελετά τη διαχείριση εμπορικών σημάτων και προϊοντικών γραμμών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών και των μεταφορών.

Η ερευνητική του προσπάθεια έχει δημοσιευτεί σε πλήθος διεθνών και καταξιωμένων ακαδημαϊκών περιοδικών όπως τα Journal of Service Research, Industrial Marketing Management, Journal of International Marketing, Journal of Business Ethics, Marketing Letters, European Journal of Marketing, Psychology & Marketing, Journal of Advertising, Journal of Business Research, European Journal of Operational Research, Journal of the Operational Research Society, Annals of Operations Research, Technological Forecasting and Social Change και Transportation Research, μεταξύ άλλων. Οι εργασίες του έχουν επίσης παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, όπως το American Marketing Association, Academy of Marketing Science, European Marketing Academy Conference, Academy of Management και International European Institute for Retailing and Services Studies Conference, μεταξύ άλλων.

Ο Δρ Σαριδάκης είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής, Ευρωπαϊκής, Βρετανικής και Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ. Επίσης, επί σειρά ετών υπηρέτησε ως εκλεγμένος Εθνικός Εκπρόσωπος (National Representative) των καθηγητών Μάρκετινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μάρκετινγκ (EMAC).

Στο παρελθόν έχει επανειλημμένως βραβευτεί για την εξαίρετη πανεπιστημιακή διδασκαλία του (Dean’s Award for Teaching Excellence - 2014, 2017, 2019), τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

IP_soderquist

Klas Eric Soderquist

Ο Klas Eric Soderquist είναι Καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας και Γνώσης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό - MBA International. Υπήρξε προηγουμένως μέλος ΔΕΠ στο Grenoble Ecole de Management στη Γαλλία και έχει διδάξει για ένα ακαδημαϊκό έτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Brunel (Αγγλία) και BSc-MSc Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πολυτεχνείο της Στοκχόλμης (KTH, Σουηδία).

Το ερευνητικό και διδακτικό του έργο σχετίζεται με τη Διαχείριση της Καινοτομίας και των Διαδικασιών Έρευνας και Ανάπτυξης, τη Διαχείριση Γνώσης, την Οργανωσιακή Αλλαγή και την Επιχειρηματικότητα. Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως τα Journal of Product Innovation Management, Long Range Planning, R&D Management, Journal of Small Business Management, Business Horizons και OMEGA, μεταξύ άλλων. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης του ΟΠΑ (MSL), στο οποίο είναι και Επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Καινοτομίας και Γνώσης.

Ο κ. Soderquist έχει επίσης εργαστεί ως Σύμβουλος στον ιδιωτικό τομέα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε θέματα Διαχείρισης και Πολιτικής της Καινοτομίας), στα Ηνωμένα Έθνη (σε θέματα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Στρατηγικών Συμμαχιών) και στο Swedish Office of Science and Technology στο Παρίσι.

  • e-mail: soderq@aueb.gr
  • Διεύθυνση Γραφείου: Ευελπίδων 47Α και Λευκάδος 33, 9ος Όροφος
  • Τηλέφωνο: +30 210 – 8203 679
  • Ώρες Γραφείου: Τρίτη, 17:00 – 19:00

Διοικητικό Προσωπικό

fantaki-elia

Φαντάκη Έλια

  • e-mail: elia@aueb.gr
  • Office Address: Address: 80 Patision Str, Erasmus Office
  • Phone: +30 210 – 8203 270

Έρευνα

Έρευνα

Ερευνητικά Εργαστήρια

Το Πρόγραμμα θα χρησιμοποιεί το πλήρες και σύγχρονο εργαστήριο υπολογιστών, που στεγάζεται στο κεντρικό κτήριο του Ιδρύματος, στην πτέρυγα Δεριγνύ επί της οδού Πατησιών 76, στον 3ο όροφο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κέντρα υπολογιστών. Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους Η/Υ και διαθέτει τις πρόσφατες εκδόσεις διαδεδομένων στατιστικών, μαθηματικών και οικονομετρικών λογισμικών προγραμμάτων, όπως τα SPSS, Stata, Data Stream και Bloomberg. Επιπλέον, είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο του Πανεπιστημίου για πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του και σε διεθνείς επιστημονικές τράπεζες δεδομένων. Μέσω της υπηρεσίας Ιδεατού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN - Virtual Private Network) του Ιδρύματος, οι φοιτητές μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε βάσεις βιβλίων/ περιοδικών της βιβλιοθήκης του ΟΠΑ, από το σπίτι τους.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει έναν ιδιαίτερα έντονο ερευνητικό προσανατολισμό. Η δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα μέλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον ερευνητικό τομέα διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Στη βασική θεωρητική έρευνα, που στοχεύει στην προαγωγή της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά επιστημονικών Συνεδρίων κ.λπ.
  • Στην εφαρμοσμένη έρευνα, που έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση τεχνολογικών θεμάτων και σοβαρών προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας σε ένα Πανεπιστήμιο προϋποθέτει:

  • Την ύπαρξη επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου με κουλτούρα έρευνας και ποιότητας. Απόδειξη της υψηλής ποιότητας του ερευνητικού έργου που παράγουν τα μέλη του ΟΠΑ αποτελεί η δημοσίευση των πορισμάτων των ερευνών αυτών σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.
  • Την ύπαρξη υποστηρικτικών δομών έρευνας. Το ΟΠΑ φρόντισε έγκαιρα να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τις αναγκαίες δομές στήριξης της έρευνας, όπως είναι: o Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ/ΟΠΑ), που ιδρύθηκε το 1983 για τη διάθεση και διαχείριση ερευνητικών κονδυλίων, η σύγχρονη και ηλεκτρονικά οργανωμένη Βιβλιοθήκη και ένα Κέντρο Υπολογιστών ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
  • Την ύπαρξη θεσμών έρευνας. Στον τομέα αυτό, εκτός από τον ΕΛΚΕ/ΟΠΑ, τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο ανέπτυξε ένα σύνολο θεσμών, όπως είναι: 33 καλά εξοπλισμένα ερευνητικά Εργαστήρια, ερευνητικές μονάδες, Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κέντρο Τεκμηρίωσης του ΟΟΣΑ, καθώς και ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Έρευνας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2012. Οι θεσμοί αυτοί στηρίζουν αποτελεσματικά τις ανάγκες έρευνας και σχετικής ενημέρωσης.
  • Την οργάνωση Διδακτορικών Σπουδών υψηλών προδιαγραφών. Από το 2000 σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου λειτουργούν οργανωμένα Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών (PhD Studies). Αρκετοί διδάκτορες του Πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή ακολουθούν επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελληνικά ή Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, το ΟΠΑ συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΕΚΤ κ.ά, που έχουν ως σκοπό την παραγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας.
  • Τη διασφάλιση πηγών χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι ή συμμετέχουν σε ερευνητικά Προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα διεθνή Ερευνητικά Προγράμματα οι ερευνητικές ομάδες του ΟΠΑ συνεργάζονται με παγκόσμιας εμβέλειας ερευνητικούς Οργανισμούς και φημισμένα Πανεπιστήμια.
Switch to Greek

The program is exclusively addressed to:

  • (a) Foreign citizens of countries in or outside the EU who hold International Baccalaureate or Senior High School Graduate Certificate of a school based abroad and have attended the last two years of their studies in full time status on site.

or

  • (b) Foreign students of countries in or outside the EU who hold International Baccalaureate or Senior High School Graduate Certificate of an international school based in Greece if a) they and their parents do not hold a Greek citizenship and b) have attended the last two years of their studies in full time status on site.
Μετάβαση στο περιεχόμενο